Tudta-e?

Mi is az a csecsemőkori hasfájás - infantilis kólika?

A megszületés után hónapokon át a has a csecsemő legérzékenyebb szerve. Kevés olyan misztikus csecsemőkori panasz van, mint ez a bizonyos hasfájás, vagy ahogy az orvosok nevezik: infantilis kólika. Jellemzően pár hetes kortól három-négy hónapos korig tart az időszak, amikor a hasfájás miatti vigasztalhatatlan sírás naponta jelentkezik.

A kólika a csecsemők 30-40%-ánál fordul elő világszerte és egyenlően oszlik el mindkét nemnél; egyaránt elterjedt az anyatejjel táplált és a tápszeres csecsemők esetében is.

A csecsemőkori kólika jellegzetességei:

  • a baba intenzíven sír és nincs egyéb betegségre utaló tünet a háttérben
  • a sírás hasonló napszakban jelentkezik, leginkább délután, este
  • a sírás naponta több óra hosszat tart és a hét több napján jelentkezik
  • a baba pocija feszes, kemény tapintású
  • behajlított térdeit felhúzza
  • arcpirulás
  • táplálási nehézségek
  • a gondos orvosi vizsgálat sem talál kórosat

Az évek során a kólika okának feltárására számos kutatást folytattak.

Egyes szakemberek úgy vélik, hogy a kólikás fájdalmat az emésztőrendszer éretlensége okozza, a hasban lévő gáz pedig a mohó evésnél nyelt levegő. Nyilvánvalóan szerepet játszik benne, hogy a csecsemők kicsiny hasüregében viszonylag sok bél található, s az éretlenség folytán ezek olykor "rendetlenül" vagy igencsak erőteljesen mozognak. Érdemes abba is belegondolni, hogy a csecsemők ebben az életkorban testsúlyuk tíz-húsz százalékának megfelelő anyatejmennyiséget kebeleznek be. Ez olyan, mintha egy felnőtt naponta egy vödör tejet inna meg! Valószínűleg nekünk is fájna a hasunk ennyi folyadéktól. Ahogyan érik és fejlődik a bélrendszer, növekszik a hasüreg, lassan múlik a hasfájás is. Ez általában három-négy hónapos korban következik be.

A tanácsadásokon gyakran elhangzik, hogy várni kell, majd idővel „kinövi”, túljut a csecsemő a sírós korszakán. A családnak és legfőképp az anyáknak a “csak várni” nem elég. Az állandó sírás árthat a szülő-gyermek kapcsolatnak, negatívan befolyásolhatja az anyatej termelését az anya állandó stressze miatt, diszharmóniát okozhat a párkapcsolatban is.

Ami az enyhülést hozhatja:

A BabyCalm újdonsága olyan természetes aromás olajok (édesköményolaj, ánizsolaj, mentaolaj) optimális elegye, melynek rendszeres használatával sikeresen elkerülhetőek a csecsemőkori emésztési problémák, csökkentheti az emésztés során kialakuló gázok felhalmozódását és a hasfájás kialakulásának lehetőségét.